Att amma eller icke amma, det är frågan

Att amma eller icke amma, det är frågan

Nåja, för vår del är det väl inte så mycket en fråga förvisso, det är för oss självklart att Räkan ska ammas i den mån allt fungerar. Det är naturligtvis upp till varje mamma om hon vill amma eller inte, någonstans behöver det dock också vara något båda föräldrarna har möjlighet att tycka till om även om det blir svårt för en pappa om mamman inte vill amma… Ni fattar. Jag kan personligen vara ganska avundsjuk på mammor som ammar och då är jag ändå medveten om att det kan vara en ibland smärtsam sak att vara en mjölkbar. Det har på senare tid blivit ett redigt liv i debatten igen, så sent som för någon vecka sedan spreds blogginlägg om hur motbjudande och stötande det är med mammor som ammar på offentliga platser.

Fri bar

Fördelarna med att amma? Ja bortsett från det uppenbara att bröstmjölken och bebisen är gjorda för varandra (sällan så passande som här) så är det också en ekonomisk fråga. Varför köpa bröstmjölksersättning när allt du behöver finns i din egen bh. Bortsett från den näringsmässigt kompletta lösningen som heter bröstmjölk så slipper du också att bära med dig påsar med ersättning, flaskor och allt vad det heter. Allt som faktiskt kommer att krävas framöver i en barnvagn skrämmer mig redan utan bröstmjölksersättning, skönt att vi nog inte behöver tänka på ännu en grej där. Att bröstmjölken innehåller allt en bebis behöver förstår vi nog på faktumet att naturen har skapat denna process, om bröstmjölken var bra nog på stenåldern, medeltiden eller 70-talet så är den nog tillräckligt bra idag för att en bebis ska växa sig stor och stark.

Bygga band

Valet mellan att amma eller att ge ersättning är naturligtvis upp till var och en, inget rätt eller fel här och om ni väljer att inte amma så ska det respekteras lika mycket som amning. Att amning bygger starka band är nog inte så svårt för någon att förstå, den närhet mellan mamma och barn, hud mot hud i timmar varje dag skapar en närhet som inte bara är fysisk. Jag tror att det är svårt för oss män att någonsin komma i närheten av det med våra barn trots att jag kommer att försöka. Bruce och jag ligger för övrig ofta ihop, eller snarare så ligger han på min mage vilket var en gullig sak när han var liten.. Han är inte liten längre. Där märker vi också av hur det byggt ett band, det är hans trygga plats, på min mage. Jag önskar att jag skulle kunna ha det så med Räkan framöver också, avsaknaden på bröstmjölk och Bruce kommer nog att göra det lite svårare för mig dock samt faktumet att Räkan har en mamma som har det jag saknar. Det går naturligtvis att ha samma fysiska närhet och använda sig utav bröstmjölksersättning bara att det är något mer omständigt.

Jag vill amma

Jag önskar att jag kunde amma Räkan när det väl är dags, jag kommer troligtvis vara en av få som köper en amningstutte och sätter mig ute rent demonstrativt bland människor på stan och drar upp min faketutte och matar mitt barn. Varför ska det vara så förfärligt när kvinnor ammar sina barn? Det är inte förbjudet att äta på allmän plats, jag kan tvingas sitta mitt emot en person som äter en hamburgare, föreställ dig att jag skulle föra ett jävla väsen kring hur personen mittemot äter sin burgare, hur det stinker (nu luktar det ju ljuvligt men ni fattar). Det är inget ohygieniskt heller, jag har hört jämförelser mellan amning och att pinka på gatan och då tycker jag nog att personen i fråga får se över vad hen dricker om det är jämförbart. Bröst kan användas för att marknadsföra produkter i reklam eller förmedla budskap på foto och film men de får inte fylla sin mest naturliga uppgift?

Sluta gnälla

Detta är en något onyanserad sak för mig att säga, jag försöker ändå alltid ta upp för- och motargument, väga dessa emot varandra och sedan göra ett uttalande men i den här frågan känner jag bara – sluta gnälla. Det finns inget mer naturligt än en mamma som ammar sitt barn, du får titta bort eller gå därifrån om det stör dig. Det finns så mycket hemskt vi tvingas se varje dag, människor som tvingas leva på gatan, missbruk som sker offentligt i städer, tiggeri och elände. Att ett par bröst som gör sitt jobb ska kunna väcka sådana ramaskrin, det var då självaste fan och ännu ett bevis på att vi nog har det lite för bra de flesta av oss.

Ett litet tips

Mamma V har för övrigt köpt bröstvärmare, brösten värker något fruktansvärt och när de är kalla blir det än värre. Här poserar hon med dem, de är tänkta som inlägg senare vid amningen också tror jag, de ser mest ut som stora grytlappar som hon stoppar innanför bhn, haha. Kanske ska göra en liten recension av dessa när de är använda en vecka och se om de fyller sin funktion. Alltså det finns så mycket grejjer, hur ska man få koll på allt det här. Det är en himla tur att jag inte är ensam i det här, nog för att det inte hade gått men jag hade ändå inte klarat det .

Pusshej

/B

 

About the author

bebisdags.se

View all posts

4 Comments

  • Tack 🙂 Jag tycker att det är det mest naturliga som finns och avis på er som får amma 🙂 tack för att du följer oss <3

 • Såna där bröstvärmare är till för att motverka mjölkstockning när mjölken runnit till då man kan få det vid minusgrader eller drag. Alt göra så mjölken rinner lättare då vid värme gör att det rinner mer. (Men fungerar lika bra med en varm dusch eller liknande. Men behöver ni dem redan? 🙈
  Så mkt grejer det finns att köpa men mkt är rätt onödiga saker.
  Ett tips sen såna amin gakupor är att köpa tvättbara amningsinlägg ist för engångskupor på tex Ica. De tvättbara är så mjuka och bra!
  Bra du stöttar amning Benjamin sånt är viktigt att vara ett stöd sen för som ni skriver kan det vara både pest och pina men samtidigt nåt helt underbart♡

  • Anledningen till att jag behöver de är för att jag får så ont i mina bröst att jag får svårt att andas. Jag går med tre tjocktröjor och fickvärmare innanför linnet, annars är det inte hållbart för mig.
   Att jag valde att köpa just dessa var just för att jag kan använda de senare vid amningen också. Jag funderar på att köpa tvättbara inlägg i ull eftersom dessa fortfarande inte funkar. Varje sig det är fel användning eller onödigt så krävs det för att jag ska kunna jobba.
   Tack för tipsen, vi ska kika på detta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *