Gå på känsla

Gå på känsla

Det är ofta något jag fått höra gällande allt möjligt, sällan har jag dock fått höra det när det kommer till föräldraskap, varför? Är det inte så att det är en ganska naturlig företeelse att få barn? Lärde inte grottmänniskor sina barn något? Nej att ställa sig upp på bussen så att äldre får sitta är kanske inget som Olle och Agda behövde lära sina barn under medeltiden men nog kunde de försörja och hantera ett spädbarn utan Google, YouTube eller kurser i föräldraskap. Mycket har blivit bättre och tro inte att jag inte gillar forskning och nya metoder men jag kan ibland få känslan av att man försöker göra det så himla svårt för blivande föräldrar, jag upplever det själv just nu.

Nya rön

Bara det faktum att mitt inlägg om amning igår ledde till så stor respons, jag uppskattar alla infallsvinklar som ni förser mig med men det blir tydligt hur krångligt allt ska behöva vara.

Vad är optimalt för barnets mående?
Vad säger forskning om amning vs ersättning?
 Hur kan man göra det perfekt för barnets näringsupptag?
Bröst eller flaska? 
Hur knyter man bäst an till sitt barn?

Missförstå mig rätt, jag vill naturligtvis att Räkan ska få de bästa förutsättningar som vi kan erbjuda men jag tror att många ibland inte ser skogen för alla träd. Jag har en bakgrund inom gymbranschen och där finns ett begrepp som lyder “optinoja”, att noja sig över vad som är perfekt ofta utan att göra de stora och mest grundläggande saker rätt. Att gräva in sig i detaljer som amningsrutiner, bestämma hur det ska vara när det väl är dags, att stressa över att allt ska vara perfekt och följa alla nya rön är för mig att stressa över fel saker, att börja i fel ände.

Latteföräldrar

Nu är jag ute på farlig terräng här och vissa av er kan säkert känna er träffade men försök att förstå vad jag menar, jag dömer ingen och speciellt inte de som försöker sitt yttersta för att göra allt så bra som möjligt för sitt barn, nu kör vi. Jag har fått känslan av att man som förälder idag förutsätts läsa på om allt från hur man byter blöjor på sitt barn, vilken tvål vi ska använda för att inte trigga glutenallergier eller hur vi främjar barnets fria val av könstillhörighet. Jag är naturligtvis för att göra mitt bästa så att Räkan kan bli den person Räkan vill bli, könstillhörighet, sexuell läggning, kosthållning, karriär eller vad det än må vara men jag tror inte att jag behöver läsa hundra böcker för det. Vad har hänt med att ge barnet kärlek, uppmärksamhet och lära barnet att kommunicera? Räcker inte det väldigt långt? Att fokusera på så många praktiska saker och att läsa sig till förhållningssätt gör det så mycket svårare att lära ut mjuka värden, att bygga en god relation till sitt barn och lära barnet att just kunna göra det själv senare. Praktisk kunskap kan alltid läras i alla åldrar och trots att personligheten utvecklas genom hela livet tror jag  att många av de sår som människor bär på är sår som skapats i tidig ålder, jag är en av dem själv. Sår som är mycket svårare att lära sig att hantera (de läker aldrig ut och försvinner) än att lära sig att köra en motorsåg. Jag är på inget vis någon som säger att allt ska vara kravlöst, att kärlek löser allt och mättar allas munnar, jag tror däremot att en person med goda förutsättningar för att skapa mellanmänskliga relationer och som älskar och respekterar sig själv har bättre förutsättningar att leva ett lyckligt liv, vilken bok sammanfattar det bäst tro?

Instinkt

Det är svårt för mig att tro att någon av de utmaningar som väntar oss är unika och något som ingen förälder någonsin råkat ut för. Jag tror inte att alla barns behov är SÅ unika att jag behöver läsa en bok för att begripa mig på mitt barn, dessutom, om alla skulle vara SÅ unika så skulle boken ändå inte vara en manual för just MITT barn. Vi människor är, om vi skalar bort all oro som samhället skapar kring föräldraskap, gjorda för att ta hand om vår avkomma. Det behöver nog inte vara så sjukt krångligt, om vi inte gör det till just det. Jag har säkert hybris nu och kommer att få äta upp detta inlägg när jag i Juni skriker efter hjälp och just manualen för Räkan men då får det vara så.

Gå lite på känn

Föräldrar har uppfostrat barn mer eller mindre sedan människan var betydligt hårigare och mer aplik (mamma V kallar mig för övrigt för apa på grund av min kroppsbehåring, hm) och om de kunde klara det då tror jag att vi kan lösa det idag också. Naturligtvis finns det en mängd saker som kommer att bli lättare tack vare Google, YouTube och allt vad det heter men låt inte allt styras av info du får utifrån, du klarar detta om du lyssnar och litar på dig själv. Det kan dock vara väldigt lätt för mig att tänka nu, att förvänta oss att vi ska lösa saker på vissa sätt. Väl på plats, utmattad och stressad så kan situationen vara en helt annan men det får vi ta då.

Stressa inte upp er så mycket, jag försöker att inte göra det och tro mig när jag säger att jag är bra på att stressa upp mig för saker. Lita på dig själv och gör det som känns naturligt och rätt för just dig och ditt barn så är mycket vunnet redan tror jag. Var snäll emot dig själv, respektera dig själv och lita på att du, just du faktiskt är gjort för just denna uppgift som väntar på dig.

Pusshej

/B

 

About the author

bebisdags.se

View all posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *