Hund och bebis, vi frågar Therese om råd

Det är nog ingen nyhet för någon som besökt sidan tidigare att vi har en hund, att han dessutom är en så kallad “kamphund” eller American Staffordshire Terrier rättare sagt har nog många redan gissat sig fram till. Varför skriver jag just att han är en “kamphund” då? Jo, ni förstår att det är så att människor emellanåt byter riktning när de se oss, skräckfyllt kollar på Bruce och förväntar sig att han blodtörstigt ska hoppa upp och bita dem i strupen. Det finns en oerhörd rädsla där ute för dessa raser vilket är sorgligt då de generellt är oerhört kärleksfulla familjehundar.

För mig som ser min lilla hund varje dag är detta förstås helt otroligt, för de flesta som träffat Bruce likaså (attackpussar är dock standard). Självklart ska man ha respekt för hundar och andra djur, alla djur kan orsaka skador när de försöker att försvara sig men att generalisera hundar som farliga på grund av rasen är tyvärr inte sällsynt men ack så befängt.

Eftersom Räkan kommer att anlända i Maj så ville vi förbereda oss lite och ta del av andras erfarenheter kring hur man bäst integrerar en ny bebis i flocken. Vem bättre att rikta sina funderingar till än ägarna av kenneln där jag hämtade Bruce. Therese och Frej lyckas dagligen med något som kräver mer planering, struktur och tålamod än vad jag någonsin skulle kunna uppbringa när de roddar en familj bestående av SJU DÖTTRAR och fyra hundar. Jag ställde lite frågor till Therese och resultatet kan du läsa om nedan. Ni kan också hitta dem på Facebook och ställa frågor eller bara kolla på underbara bilder, länken hittar ni här.

Vad heter du?
 • Therese Dristig och min make heter Frej
Berätta gärna lite om er, varför ni har så många hundar
 • Innehavare av Ruscles Kennel, vi föder upp American Staffordshire Terrier
Hur ser din familjesituation ut, har ni barn och hur gamla är dem?
 • Fyra av våra hundar bor hemma och en “liten” familj med 7 barn (alla döttrar) i åldrar 0-19 år.
Hur många hundar har ni?
 • I dagsläget 4 hemmavarande hundar (2 tikar 2 hanar) flera hundar ute hos fodervärdar eller sparade avelshundar.
Hur funkar hundarna med barn?
 • Alla hundar hemma fungerar bra med våra barn.
  Barnen trivs även med hundarna, de är alla uppfödda med rasen och hundarna är en del av deras vardag.
Hur introducerar man en bebis till hundarna?
 • Vi rekommenderar att vara försiktiga i början med nyfödd och hund och alltid ha uppsikt.
  Inte för att bara för att hunden kan göra skada utan för att de pussar så frenetiskt i ansiktet på bebisen att denna ej får luft samt ha koll så inte hunden får glädjeryck och springer på, hoppar eller river av misstag.
 • Alla hundar har olika energier men man känner sin hund bäst. Viktigt att hunden får lukta på bebis så fort man kommer hem från bb så man inte undanhåller bebis då det kan framkalla mer nyfikenhet tex när bebis skriker, gnäller m.m.
 • Låt hunden vara med men var samtidigt bestämd vad som ej är ok och ta bort hunden när den är för på.
Kommer det naturligt för hundarna att vara försiktiga eller bör Bruce vara jättetrött när han träffar Räkan för första gången?
 • Hundar är oftast intensiva vid mötet och ska pussa i ansiktet m.m. så det spelar ingen roll om hunden är trött, för oss har det inte varit någon skillnad på trött eller utvilad hund.
Vem stökar mest?
 • Vem som stökar mest? Hahaha skrev jag att vi hade 7 barn?
 • Barnen alla dagar i veckan från 1 års ålder ca, innan dess är det föräldrarna som inte vet vart de ska lägga alla barngrejer m.m. (pappan i vår familj)
Vad funkar sämre när man har hundar och många barn?
 • Nackdelen med många barn och hundar är väl som det mesta i vår vardag, det är mycket rutin för att rodda en “storfamilj” men det är en livsstil med kennel och hunderiet så vi är rätt vana.
Hur reagerar folk när de ser att ni har “kamphundar”
 • I början med rasen reagerade man mycket om någon sa något om rasen men nuförtiden tänker man mest att det är okunskap från främlingars sida. Överlag bra bemötande gällande rasen och barn.
Vad är de bästa tipsen när barnen är små och hundar finns hemma
 • Mina absolut bästa och varma tips för att hålla säkerheten är att:
 1. Inte ha t.ex. mat och ben bland hund och barn tillsammans så det inte blir ett vaktbeeteende och hunden säger ifrån till barnet. Att lära barnet relativt tidigt att låta hunden vara ifred att den ska få ha sin egna bädd och plats ifred att kunna gå till.
 2. Aldrig låta barnen dra eller sitta på hunden!
 3. Våra mindre barn får inte rasta hundarna ensamma, risken att de tappar dem är stor då de har en oerhörd kraft om de vill dra och hund och barn kan skadas.
 4. Man ska tänka på att ett djur är ett djur och har inte samma relation till bebis som till sin flockledare.
Något man behöver eller bör tänka på extra om man har stora och starka hundar ihop med barn
 • Viktigt att hundar tar det lugnt inomhus och att det utomhus är ok att leka, för att få bästa lugnet i en barnfamilj utan nedsprugna barn av sina fyrbenta vänner
Några avslutande råd inför Räkans stundande ankomst?
 • Ja våra hundar vet att de ej får ta maten från barnen men en viss 13-årig veteranhane här hemma är senil nu och skyller på demens haha. Men viktigast av allt att fortfarande vara tydlig, konsekvent och kärleksfull mot hunden vad som gäller när bebis kommit ♡
 • Kan vara tufft i början men med tiden när barnet växer så blir det enklare med barn och hund

Tack Therese för att du tog dig tiden att svara på våra frågor.

Ni är helt otroliga!

Pusshej

/B

About the author

bebisdags.se

View all posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *